VV-ECMO Avalon dubbellumenkateter®

VV-ECMO GRUNDER

KANYLERING

ANTIKOAGULANTIA

WEANING

Avalon.jpg

Avalonkatetern läggs in via vena jugularis interna med spetsen ner i vena cava inferior. Den drar blod från både vena cava inferior och superior, och ger blod i höger förmak. Vid rätt läge blir därför recirkulationen låg och patientens syresättning bra. Det är dock viktigt att katetern ligger lagom långt in och är roterad rätt så den arteriella jet:en blir riktad mot trikuspidalisöppningen. Patienten måste också ha en tillräckligt stor kateter för att kunna ha tillräckligt höga blodflöden i ECMO:n; se dock upp med cava superior syndrom om man har en stor kateter på liten patient.


Allmänna riktlinjer

Dubbellumenkateter (Avalon®):

Optimal rotation: Jet med syresatt blod ska riktas mot trikuspidalöppningen, annars kan recirkulationen öka. Kontrollera att kateterns övre del är roterad med artärdelen framåt in mot örat, som på bilden

Risk: Katetern dislocerar och spetsen, som ska ligga i v cava inferior, hamnar i höger kammare, vilkens vägg den kan penetrera

ECMO

Målet är att syresätta tillräckligt mycket blod. Oftast är P-ven begränsande för flödet. Om inte tillräckligt flöde nås med Avalonkateter, kan en extra venkanyl läggas i ljumsken.

Flöde: Brukar kunna nå upp till 3-3,5 liter/min beroende på kanylstorlek. När lungorna blir bättre kan flödet sänkas för att minimera blodtrauma, får dock inte gå under 2 liter/minut

FiO2: 100 %; kan sänkas om bra SaO2 vid låg FiO2 i respiratorn och varvtalet redan sänkt till lagom nivå. Om Swan Ganz finns visar den hur väl ECMO:n syresätter blodet

pCO2: Styr pCO2 med svepgasflödet i ECMO:n såsom på en respirator

Mål fysiologiska variabler

SaO2: > (85-)90%               

Hb: 100-120. Om svårt att nå tillräcklig saturation och centralvenös mättnad transfundera till Hb 120-140.

Centralvenös mättnad: >60%.  Trots lägre arteriell saturation hålls patientens syretillförsel och den centralvenösa mättnaden normal med bra Hb och hjärtminutvolym. Eftersom blodet syresätts på vensidan, där vi normalt mäter centralvenös mättnad, kan mätvärdet bli falskt för högt. Kontrollera på röntgen var CVK-spetsen ligger och värdera efter det om tillblandning av syresatt blod är trolig.

ECMO:ns venösa saturation kan ge en bra fingervisning även om den kan vara falskt för hög pga recirkulation. Om den visar <60 % har patienten en cirkulatorisk svikt

MAP: >65-70 mmHg

Artärnål: Alla lokaler går bra

CVP: ≤8 mmHg. För att optimera lungorna ska patienterna hållas torra och CVP därmed så lågt som det går.  Patienterna får inte bli så torra att ECMO:n suger fast och/eller hjärtminutvolymen blir påverkad.

Cirkulation: För optimal syretillförsel ska patienterna ha en god hjärtminutvolym. Eftersom ECMO:n inte påverkar cirkulationen sker styrningen av cirkulationen som på patienter utan ECMO. Dessa patienter kan ha en cirkulatorisk svikt och behöver då inotropi.

Cirkulationsmonitorering: Bedömningen får vara en sammanvägning av adekvat tagen (se ovan) centralvenös mättnad, INVOS och UCG.

INVOS: Bra för cirkulationsmonitorering framför allt på sövda patienter. Tillåt normala svängningar, följ trend.

Respiration

Grunden är att man ska ha så lungprotektiv ventilation som möjligt, undvik därför kraftiga rekryteringar och PEEP som kan skada lungan. Lägesändringar inklusive bukläge är bra för att optimera lungorna.

PEEP: Håll lungan öppen men skada den inte

Tidalvolymer: ca 3 ml/kg, pCO2 styrs med svepgasflödet i ECMO:n

Topptryck: Så låga som möjligt, PEEP + 10 cm H2O eller < 25 cmH2O

FiO2: Så lågt som möjligt <50(–60)%

Tracheostomi: Tidigt för att kunna väcka patienten. Vissa patienter kan extuberas istället

Sedering/Mobilisering/Balans

Sedering: Ska hållas vakna i möjligaste mån

Mobilisering mycket viktigt för att behålla muskulatur, sjukgymnastik

Balans: Ska hållas torra för att optimera för lungorna

 

Problem

Låg artärsaturation

För låg saturation beror på att för liten del av blodet som passerar in till hjärtat syresätts. Detta kan i sin tur bero på för lite blodflöde i ECMO:n i förhållande till hjärtminutvolymen (blodet shuntas förbi ECMO:n) och/eller för mycket recirkulation. Det kan också bero på att oxygenatorn inte syresätter blodet som passerar ECMO:n tillräckligt.

  • 100% syre i ECMO:n?
  • God oxygenatorfunktion i ECMO:n: pO2 > 20kPa ut från ECMO:n
  • Optimalt läge och optimal rotation på Avalonkateter?
  • Tillräckligt flöde i ECMO;n?
  • Hb tillräckligt högt?

Bedöm om tillräcklig mängd blod syresätts:

  • Mät korrekt centralvenös mättnad, laktat, mm

Åtgärd:

  • Förbättra ovanstående
  • Byt till större kanyl eller lägg till extra venkanyl i ljumske för att kunna öka ECMO-flödet

Låg centralvenös mättnad

Beror på att patientens totala syretillförsel är för liten i förhållande till sin förbrukning. Centralvenös mättnad ska hållas adekvat även om artärsaturationen är lägre än vad som accepteras på andra patienter.

  • Öka flödet i ECMO:n för att syresätta mer blod, om P-ven tillåter
  • Optimera artärsaturationen, se ovanstående rubrik
  • Optimera cirkulationen med inotropi
  • Höj Hb till EVF≥40%

Högt CVP

Eftersom Avalonkatetern är grov kan patienter med smal v cava superior ha risk för försämrat venavflöde från övre kroppshalvan. Vid misstanke på detta bör CVP mätas både över och nedom v cava sup.

ECMO hugger

Om ECMO:n hugger påverkas saturationen men inte direkt cirkulationen. Om ECMO:n hugger och patienten har opåverkad saturation, utvärdera om det är möjligt att dra ner ECMO flödet istället för fyllnad, om FiO2 i ECMO:n inte är 100% kan FiO2 höjas

  •  Lågt CVP: Fyll om varvtalet måste vara så högt
  • Högt CVP(>8): Utred orsak med UCG. Kanylläge OK? Tamponad?

Lågt MAP

Kontrollera att patienten är tillräckligt cirkulerad, viktigt!

  • Fyll om lågt CVP
  • Noradrenalin om vasodilaterad med bra cirkulation

Cirkulatorisk svikt

Diagnos fås genom rätt tagen centralvenös mättnad, UCG, INVOS eller låg centralvenös mättnad på ECMO:n. Behandlas genom:

  • Inotropi
  • Fyll om lågt CVP
  • Pulmonell vasodilatation: om högersvikt och sänkbar hög PVR
  • Kop pla om till VAV-ECMO eller VA-ECMO

Låg INVOS

Pga för lågt pCO2 eller cirkulatorisk svikt